Venäjän Aika 2/2019

Viipurissa on taas vetovoimaa

Nyt jos koskaan kannattaa matkustaa Viipuriin. Erityisesti kesäaikaan kaupunki kukoistaa ja näyttää turisteille parhaat puolensa. Hintataso on kautta linjan melko edullinen ja palvelukulttuuri on kohentunut huimasti takavuosista.

Martti Kiuru 

Svetlana Alekseja ja Kari Martiala

Viipurin linna
Viipurin linnan peruskorjaus valmistuu kuluvana kesänä, ja linna on valmis vastaanottamaan sekä venäläiset että ulkomaalaiset turistit.

Huhtikuun viimeisenä sunnuntaina Viipurissa näkyy harvakseltaan suomalaisia. Gloria-kahvilassa on kotkalaisryhmä aterioimassa ja rautatieaseman naapurissa olevassa Viking-hotellissa tapaamme matkailuyrittäjä Antti Holopaisen seurueineen.

Viipuri oli vuoden 1918 kansalaissodan keskeisiä tapahtumapaikkoja. Kaupungissa on myös sodassa kaatuneiden punaisten muistomerkki ja Holopaisen ryhmä on saapunut kunnostamaan patsasta ja osallistumaan kansalaissotaa käsittelevään seminaariin.

Palvelukulttuuri on kohentunut roimasti viime vuosina.

Virallisemman ohjelman lomassa on aikaa tutustua myös kaupunkiin ja paljastuu, että ryhmän jäsenet ovat kokeneita Viipurin-kävijöitä. Hotellit ja ravintolat ovat tuttuja ja ostoksiakin tehdään.

Espoolainen Päivi Aalto sanoo, että Viipurin palvelukulttuuri on kohentunut viime vuosina roimasti ja yhä useammin palvelua saa myös suomeksi. Ravintolatarjonta on monipuolista, ja seurue mainitsee suosikkipaikoikseen Medvedin, Trapezan, Pyöreän tornin ja Espilän.

– Kotiin viemme ainakin suklaata ja pellavatuotteita, jotka ovat hyvin edullisia Suomeen verrattuna, Päivi Aalto vinkkaa.

Viipurin vanhaa kaupunkia
Viipurin vanhaa kaupunkia linnan tornista nähtynä. Oikealla oleva tuomiokirkon kellotorni on nyt peruskorjattu, mutta kokonaisuudessaan vanhan kaupungin alue on edelleen surkeassa kunnossa.

Kaupunki ehostaa kasvojaan

Pitkään näytti siltä, ettei Viipurissa tapahdu minkäänlaista kehitystä, vaan paikkakunta on jämähtänyt paikalleen. Nyt tilanne vaikuttaa kuitenkin muuttuneen ja pahoin rapistunutta infrastruktuuria on alettu uudistaa.

Kuvassa Natalia Ziza. Vyborg-Info Viipuri
Vyborg-Info on yksityinen matkailutoimisto lähellä rautatieasemaa, Vokzalnaja-katu 13. Natalia Ziza palvelee toimiston asiakkaita.

Viipurin tuomiokirkko tuhoutui talvisodassa, ja jäljellä on vain kellotorni, joka on nyt kunnostettu. Viipurin linnan korjaustyöt ovat myös loppusuoralla ja Monrepos’n puiston remontti valmistunee vuoden kuluttua.

Viipurin korjaustöitä on rahoitettu Brics-maiden kehityspankin ja Maailmanpankin luotoilla. Monrepos’n alueen vesihuoltoinfran uudistamiseen käytetään myös EU-rahaa.

Eräät suomalaisasiantuntijat ovat kritisoineet Monrepos’n uusimpia rakennustöitä, ja nähtäväksi jää millaiseksi puisto valmistuessaan muodostuu.

Viipuri vanhan kaupungin alue tuntuu edelleen olevan murheenkryyni, jonka peruskorjaukseen ei riitä varoja. Vanhat suomalaistalot ovat rapistuneet kenties korjauskelvottomiksi, ja turistin on oltava tarkkana, ettei saa heikkokuntoisesta rakennuksesta kattotiiltä tai muuta romua päähänsä.

Espilän ihme

Yksi Viipurin helmistä on epäilemättä kaksi ja puoli vuotta sitten avattu Espilä-ravintola, jonka arkkitehtuuri kunnioittaa onnistuneella tavalla samalla paikalla sijainnutta legendaarista suomalaista Espilää.

Uus-Espilän rakennusurakka on ollut ravintoloitsijapariskunta Konstantin Fomitshovin ja Larisa Fomitshovan uskomattomalta tuntuva voimannäyte.

Alun perin pariskunta muutti Viipuriin 1980-luvun lopulla ja ryhtyi pitämään ravintolaa, koska muuta työtä ei kaupungista löytynyt. Vuosikymmenten mittaan Fomitshovit ovat kasvattaneet ravintolabisneksensä melkeinpä imperiumiksi.

Espilän ohella he pyörittävät kaupungissa kahta muuta ravintolaa ja yhtä konditoriaa. Yrittäjät ovat myös hiljattain vuokranneet Pyöreän tornin ravintolan ja uudistunut ruokalista otetaan käyttöön kesällä.

– Olemme erittäin tyytyväisiä Espilän alkutaipaleeseen ja ravintolan saamaan vastaanottoon erityisesti suomalaisvieraiden keskuudessa. Jopa puolet asiakkaistamme on suomalaisia, Larisa Fomitshova sanoo.

Kaiken kaikkiaan Viipurilla on Fomitshovan mukaan juuri nyt etsikkoaika kasvattaa reippaasti kaupunkiin saapuvien turistien määrää.

– Kunhan remontti Monrepo’s-puistossa ja linnassa valmistuu, on Viipurilla matkailunäkökulmasta katsottuna kaikki tarvittavat menestystekijät koossa. Myös venäläisturistien määrä kaupungissa nousee voimakkaasti vuosi vuodelta, Fomitshova iloitsee.

Kaupungin perustajan Torkkeli Knuutinpojan patsas vanhan raa-tihuoneen edessä katselee Viipurin linnan tapahtumia. Yksi pakollisista Viipuri-nähtävyyksistä!

Kauneutta hoitamaan

Leninin prospektilla, vastapäätä Espilää, toimii suomalaisten suosiossa oleva kauneus­hoitola Tout A Fait, jonka omistaa yrittäjä Tatjana Orlova.

Hoitolan palvelukonsepti on erittäin monipuolinen. Hiustenleikkuutta, värjäystä, manikyyriä, pedikyyriä, vartalohierontaa, kasvohierontaa, suklaahierontaa, geelilakkausta ja niin edelleen.

Mahdollista on myös valita hoitopaketti, johon kuuluu erilaisia hoitoja ja viettää salongissa vaikka kokonainen päivä. Kauneuspalvelut tekee suomalaisten kannalta houkuttelevaksi niiden hinta. Työvoima on Venäjällä edullista, mikä näkyy välittömästi hinnassa.

– Hoitojen hintataso on kolmasosa tai puolet Suomen tasosta, Orlova arvioi.

Hintaesimerkkinä olkoon tunnin kestävä naisten hiustenleikkaus + kampaus, joka maksaa 1 200 ruplaa eli 16 euroa. Tout A Fait ei suinkaan ole ainoa kauneuspalveluja tarjoava hoitola Viipurissa, mutta kenties tasokkain.

– Suomalaisasiakkaat ovat meille tärkeä kohderyhmä, ja kerromme esitteissämme palveluksistamme myös suomeksi. Meillä on myös suomenkielinen Facebook-ryhmä, Tatjana Orlova kertoo.

Tout A Fait Viipuri
Geelilakkaus kynsille maksaa Tout A Faitissa 1 600 ruplaa (22 euroa). Testihenkilönä Marjo Vanhala Kotkasta.

Hotelleista ja ravintoloista

Viipurissa on useita kohtalaisen tasokkaita hotelleja ja erittäin runsas ravintolatarjonta. Paras hotelli on Viktoria, jossa tarjoillaan myös hyvätasoinen aamiainen.

Keskustan muut hotellit, kuten Družba, Vyborg ja Viking ovat vaatimattomia, siistejä ja edullisia. Kahden hengen huone arkipäivisin ja sesonkia lukuun ottamatta maksaa noin 40 euroa. Viktoria on jonkin verran kalliimpi.

Viipurin ravintoloiden paremmuudesta on jokaisella oma mielipiteensä, mutta yleisvaikutelmaksi jää, että ruuan ja palvelun taso on tasainen, ja kenties hieman tasapaksukin.

Pienissäkin ravintoloissa (restoran) ja kahviloissa (kafe) ruoka kuitenkin valmistetaan perusaineksista, eli keittiöissä työskentelevät oikeat kokit.

Ruokalistat ovat Venäjällä tunnetusti hengästyttävän pitkiä, mutta useimmissa paikoissa onneksi myös suomenkielisinä. Tarjoilijat hoitavat työnsä kohteliaasti, mutta hieman etäisesti. Kontaktia asiakkaaseen ei yleensä etsitä.

Ruuan hinta on suomalaisnäkökulmasta melko edullinen, ja 10 eurolla syö jo hyvin. Oluttuopin keskihinta on kolmen euron kieppeillä. Elintarvikkeiden tukkuhinnat ovat viime vuosina kuitenkin nousseet selvästi mikä on riski koko Venäjän ravintolabisnekselle.

Ruuan tuoreudessakin näyttäisi joskus olevan toivomisen varaa. Hyvä keino testata vihannesten tuoreutta on tilata esimerkiksi kreikkalainen salaatti.

Tyypillistä viipurilaissafkaa. Kafe Gloria.
Viipurissa turisteja houkutellaan selvällä suomen kielellä.

Ostoksille

Suomalaiset ovat myös löytäneet Viipurin monipuoliset ostosmahdollisuudet. Ruplan devalvoituminen on tehnyt monista tuotteista ja palveluista edullisia suomalaiskukkarolle. Liikkuminenkin on kaupungissa halpaa. Lyhyt taksimatka maksaa pari euroa ja 10 eurolla saa taksin tunniksi käyttöönsä.

Maksuvaluuttana on kuitenkin rupla ja niitä voi vaihtaa esimerkiksi rautatieaseman vastapäätä olevassa pankissa. Ravintoloissa ja monissa kaupoissa voi maksaa käteisen ohella myös kortilla.

Palvelut ja työn hinta ovat edullisia, kuten yllä mainitut kauneushoitolahinnat osoittavat. Moni ”tankkaaja” on oppinut huoltamaan ja korjaamaan viipurilaiskorjaamoissa myös autonsa. Ja auton takakonttiin voi kätevästi ostaa edullista rakennusmateriaalia alan liikkeistä.

Ostoksia voi tehdä perinteisissä kivijalkakaupoissa, toreilla, kauppahallissa ja ostoskeskuksissa. Hiljattain noin kilometrin päässä rautatieasemalta avautui uusi ostoskeskus Cubus, jossa on myös hyvätasoinen Lenta-päivittäistavarakauppa.

Mikä ilahduttavinta, Viipurin turvallisuustilanne on kohentunut oleellisesti 2000-luvun alun villeistä vuosista. Kaupungilla liikkuminen on iltaisinkin turvallista ja paikallisväestö suhtautuu ulkomaalaisiin matkailijoihin ystävällisesti.

Uuden sukupolven vii-purilaisia. 14-vuotiaat Arina ja Sveta viihtyvät Cubus-ostoskeskuksen pikaruokakerroksessa.

Jaa artikkeli